Handmade decor | My life

Panou de activitati pentru copii sau asa numitul busy board

August 11, 2018
salt_20190228_143541_699

In curand ne pregatim sa sarbatorim a doua aniversare a lui Rares si postul asta era pregatit de acum un an. Vroiam sa fie ca un mic tutorial care sa includa si costuri dar intre timp am pierdut bonurile cu care am cumparat materialele šŸ˜€ Am planuit sa facem centrul asta de activitati pentru el cam de cand avea 6 luni si am reusit sa il punem in practica pentru aniversarea de 1 an. Poate ai si tu copii sau nepoti carora ai vrea sa le faci asa ceva, dar nu stii cum. Iti spun cum am facut noi.

Asadar, avem nevoie de:

  • placa de lemn de brad (noi am cumparat de la Dedeman)
  • suruburi
  • L-uri
  • surubelnita electrica (sa mearga mai repede insurubatul)
  • fierastrau
  • vopsea
  • lac
  • obiecte pe care sa le punem pe placa
  • capsator

Noi am pus: usite cu 3 tipuri de inchizatori, roata pivotanta pentru mobilier, clips pentru pungi, siguranta pentru sertare, capace de la sticle de apa, maner, fermoar, tuburi de pvc, minge de ping pong, galetusa, zar cu lant, clanta, intrerupator si bec cu led, baterii, siret, claxon de bicicleta, telefon.

Cum am procedat?
Am ales sa facem un soi de masuta si sa distribuim activitatile pe laterale si deasupra. Masuta e suficient de inalta astfel incat Rares s-a putut juca usor si cu elementele de jos (stand in fund) si cu cele de sus, odata ce s-a ridicat in picioare.
In primul rand, am taiat placile de lemn la dimensiunea de pe schita si apoi le-am prins cu L-uri. Calin a mai pus o scandura in plus, pentruĀ  ca altfel masuta nu avea stabilitate, lemnul fiind foarte usor.


Apoi am inceput sa prindem obiectele. Aici tu poti sa pui absolut ce vrei, orientandu-te catre activitatile care ii plac copilului tau. De exemplu, Rares e foarte atras de roti, asa ca pe langa roata pivotanta, am desenat si un tractor, care are ca roti niste capace de la sticlele de apa, prinse cu suruburi si se rotesc.

Calin a taiat si niste patrate din lemn pe care eu le-am vopsit in culori aprinse. Apoi le-a prins in balamale si le-a adaugat incuietori, astfel incat Rares va invata sa isi foloseasca mainile sa le descuie. Deja se descurca cu o parte din ele. Poti pune niste imagini laminate pe care sa le vada copilul dupa ce reuseste sa desfaca incuietorile, noi nu am mai apucat sa punem. Langa ele a prins Calin dopurile de apa si eu am desenat tractorul de care iti spuneam mai sus.


Pe laterala cealalta am pus tuburi de pvc conectate (atentie, sa cumperi unele prin care sa treaca mingea de ping pong, noi initial am cumparat unele prea inguste). Ne-a dat batai de cap prinderea lor de placa, dar Calin a gasit o solutie cu care eu nu am fost de acord la inceput, dar s-a dovedit a fi cea mai buna: a prins tuburile cu sfoara. A facut gauri in lemn si practic le-a legat, innodand sfoara pe interiorul masutei. Jos, a prins in suruburi o masca de ghiveci, din plastic, unde sa cada mingile ce cad prin teava.
Sub tuburi a prins un fermoar, capsat cu capsatorul manual (cel pe care il folosim si la tapitat scaunele, cum am facut aici). Te sfatuiesc sa pui un fermoar mai solid decat am pus noi, ca sa il poata folosi mai usor copilul. Langa tuburi am pus un zar, iar lu Rares ii face mare placereĀ sa il deschida!

Tot pe laterala asta avem si un intrerupator care aprinde un led. A facut Calin o gaura in lemn ca sa puna ledul iar pe interiorul masutei sunt bateriile care alimenteaza ledul. Noi am acoperit ledul cu o bucata de plastic vopsita, din 2 motive : sa nu ajunga rares la led si pentru ca lumina e foarte puternica iar plasticul vopsit o atenueaza. Asa ne-a venit ideea sa facem plasticul sa para o fereastra si am desenat o casuta.

Deasupra masutei, pe placa orizontala am montat un telefon vechi, o catarama de ghiozdan, un fidget, o clanta si o sonerie de bicicleta. La inceput nu avea forta sa traga de sonerie, dar acum se descurca fara probleme. Pe langa asta am desenat si un papuc si am prins un siret, cu care in jurul varstei de 1 an nu s-a jucat, nu l-a atras, dar acum in schimb, incearca sa scoata siretul si sa il bage prin ochiurile respective.

Pentru noi a fost un succes centrul asta de activitati, avand in vedere ca si acum dupa 1 an de cand l-a primit inca se mai joaca. Ne gandim ca in viitorul apropiat sa scoatem telefonul de pe placa si sa punem o tastatura, e fascinat de butoane si de apasatul lor šŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *